05 november 2017

Rozijnenbrood



475 gram tarwebloem plus iets extra's
1 zakje droge gist van 7 gram
20 gram suiker
1,5 theelepels kaneel
9 gram bakkerszout
1 middelgroot ei
30 gram zachte ongezouten roomboter
120 ml karnemelk
180 ml water op kamertemperatuur
300 gram rozijnen (ruim van tevoren wellen en goed laten uitlekken)
Broodbakvorm van ongeveer 30 cm

Bereiding is gedaan in de Kitchen Aid standmixer, maar kan ook met de hand

Meng bloem, gist, suiker en kaneel in de mixer met de platte haak op stand 1. Voeg daarna het ei, de boter, karnemelk en water toe. Op het laatst het zout.
Mix met de kneedhaak op stand 2 in ongeveer 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg nog wat bloem toe als het deeg te vochtig is of water als het te droog is. Kneed alles goed door met de hand en voeg de rozijnen toe en kneed nogmaals een minuutje of vijf met de hand.

Doe het deeg in een licht met olie ingevette kom, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek af met plastic folie en laat dit 2 uur rijzen, of tot het volume verdubbeld is. Vet de vorm in met olie en leg het deeg erin. Dek dit af met ingevet plastic folie en laat dit rijzen op kamertemperatuur in 60 tot 90 minuten tot bijna het dubbele volume. Verwarm de oven voor op 180 graden met onder- en bovenwarmte.

Bak het brood in het midden van de oven in ongeveer 40 minuten. Direct lossen op een rooster en laten afkoelen.

Als je niet van rozijnen houdt kan je dit vervangen door krenten.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...