06 november 2017

Kookclub editie 50 - Syrië - Coby



De 50e kookclub !!!!



Eieren met kaas
1 krop sla, 100 gram geraspte kaas, 4 hardgekookte eieren, peper en zout, 1 theelepel mosterdpoeder, 1 dessertlepel maanzaad, 4 eetlepel gehakte augurken, 1 theelepel geraspte mierikswortel, 1 ½ dl kruidendressing, 12 gekookte aspergepunten.
Bereiding : Schik de gewassen en gedroogde slabladeren op een schotel en strooi de kaas erover. Snijd de eieren doormidden, haal de dooiers eruit en wrijf ze door een zeef. Meng dit met zout, peper, mosterdpoeder, maanzaad , augurken en mierikswortel. Bevochtig met wat kruidendressing en vul de eieren hiermee. Schik deze met de gevulde kant omlaag op de kaas. Schep de rest van de dressing erover en garneer met de bovenkant van de aspergepunten. 


Aubergine met Spaghetti
500 gram gekookte spaghetti, 500 gram tomaten blokjes (blik), 2 groene paprika’s in ringen gesneden, zout en vers gemalen peper, 2 volle eetlepels bloem, 3 grote aubergines, 1 dl bouillon, 1 dl yoghurt, 150 gram geraspte kaas, 50 gram geroosterd bruin broodkruim en 3 el boter
Bereiding : Leg de spaghetti in een goed beboterde ovenvaste schaal, schik de tomaten en paprika in lagen hierop en bestrooi elke laag met wat zout, peper en bloem. Leg hierop de aubergines, die in de lengte in vieren gesneden en goed schoongemaakt zijn om elk spoor van bittere smaak te vermijden. Roer de bouillon door de yoghurt en klop goed door elkaar. Giet de saus over de groenten en spaghetti. Bestrooi het geheel met de kaas en broodkruim en leg er een paar klontjes boter op. Bak 60-70 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven serveer direct.


Kip met doperwten, wortel en rijst
800 gram kipfilet, 100 gram boter, 3 gehakte uien, 500 gram verse doperwten, 1 in plakjes gesneden wortel, 1 literblik gepelde tomaten, 2 ontvelde vleestomaten
zout, versgemalen peper, 500 gram rijst, 3 eetlepels boter, 100 gram vermicelli (middelfijn), 1 -2 tabletten kippenbouillon en ½ theelepel kaneel
Bereiding : Snijd de kip in kleine stukjes. Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin op hoog vuur de kip aan alle kanten bruin. Voeg de uien, doperwten en plakjes wortel toe. Verwarm dit weer en voeg het blik tomaten, inclusief vocht, toe.
Snijd de verse tomaten in stukjes en voeg deze met zout en peper naar smaak toe. Deksel op de pan en 30 minuten op een laag vuur stoven en garen. Kook ondertussen de rijst. Verwarm daarvoor de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de in stukjes gebroken vermicelli toe. Verwarm en schep de vermicelli om op een hoog vuur tot de vermicelli licht van kleur is. Leg de kippenbouillon tabletten in een en pan en voeg ruim ½ liter water toe. Breng aan de kook. Strooi de gewassen rijst in de pan en voeg kaneel toe.. Kook de rijst op laag vuur in ruim 30 minuten gaar en droog. Serveer de kip met de rijst in aparte schalen.


Lamsragout met boontjes
400 gr lamsvlees in blokjes, olijfolie, 1 ui in dunne ringen, 1 wit van prei in dunne ringen, 1 rode paprika in blokjes, 2 tenen knoflook uit de knijper, 1 theelepel chilipoeder, ½ theelepel pimentpoeder, peper en zout, 1 ½ dl bouillon, 1 blikje tomatenpuree, 200 gram sperzieboontjes, 1 eetlepel marjoleinblaadjes en pitabrood
Bereiding : Verhit de olijfolie en bak hierin, in porties verdeeld, het vlees. Voeg de ui, paprika, prei en knoflook toe en bak alles heel even mee. Doe de tomatenpuree erbij en laat deze op een zacht vuur even ontzuren. Bestrooi het vlees met chilipoeder, piment, peper en zout. Schenk er water of bouillon bij en laat de ragout op een laag vuur stoven met de deksel op de pan, Reken daarvoor max 1 uur. Af en toe omroeren en indien nodig bouillon erbij schenken. Laat tegen het einde van de garingstijd de boontjes 10-15 minuten meestoven tot ze beetgaar zijn. Schep de ragout op de borden en strooi er wat marjoleinblad over, Serveren met pitabrood.



Coupe Anat
50 gr gepelde walnoten, ½ dl Amaretto, 1/8 liter room, 30 gram donkerbruine basterdsuiker, 50 gram pitloze dadels, kaneelpoeder en vanille roomijs.
Bereiding : Week de walnoten en dadels 1 uur in de Amaretto. Klop de slagroom stijf met de bruine suiker en een beetje kaneel. Meng de dadels en walnoten in hun vocht door de geklopte room. Zet afgedekt in de koelkast om in te trekken en dien op met een bolletje ijs. Garneer met een paar dadels.



en daarna de laatste klaverjasronde voor de cruise 



Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...