13 november 2017

Turks brood


9 gram gedroogde gist
1 theelepel suiker
250 milliliter lauwwarm water
4 eetlepels olijfolie
1 flinke theelepel zout
500 gram tarwebloem
wat melk of een losgeklopt ei om het brood mee in te smeren
sesamzaadjes
Bereiding : Meng de gist samen met de suiker en het lauwwarme water in een grote beslagkom. Laat ongeveer 5 minuten staan totdat er belletjes ontstaan. Voeg dan de olijfolie en het zout toe.
Zeef 125 gram bloem boven de kom en meng totdat het bloem is opgenomen.
Zeef dan de rest van de bloem boven de beslagkom. Kneed alles zo’n 5 minuten door. De deegbal mag ietwat plakkerig zijn. Is je deeg te droog, voeg dan nog wat water toe. Is je deeg te nat, voeg dan nog wat bloem toe.
Smeer de beslagkom licht in met wat olijfolie en doe de deegbal hier in.
Dek af met een schone en vochtige theedoek en laat zo’n 30 minuten rijzen totdat het deeg verdubbeld is. 

Tip: gebruik je oven als rijsmachine: verwarm ‘m voor op de laagste stand en zet de beslagkom in de oven.
Vorm dan een rond en plat brood van ca. 4 cm dik van de deegbal. Leg dit op een bakplaat met bakpapier en laat nog ongeveer een kwartiertje rijzen onder een vochtige theedoek. Verwarm ondertussen je oven voor op 230 graden.
Maak eventueel het klassieke ‘ruitjes’ motief in het brood. Klop een ei los of gebruik wat melk om het brood mee in te smeren. Strooi hierover de sesamzaadjes.
Bak het brood in ca. 15 minuten goudbruin.
Laat afkoelen op een rooster.

Met dank aan Chickslovefood.com voor het basisrecept 

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...