09 november 2017

Gevuld speculaas - net iets anders

Ingrediƫnten :
300 gram bloem
1 theelepel zuiveringszout (baking soda)
1 theelepel bakpoeder
150 gram ongezouten roomboter
150 donkerbruine basterdsuiker
20 gram kruiden (dit is een recept van Euroma hier wordt gebruikt Ras el Hanout, maar niet iedereen vind deze pittige nasmaak lekker, dus kan je ook speculaaskruiden gebruiken)
rasp van een halve sinasappel
3 eetlepels slagroom (ongeklopt)
450 gram amandelspijs (liefst zelfgemaakt)
2 eieren
scheutje melk
amandelschaafsel


Bereiding : Rasp de schil van een sinaasappel en splits 1 ei. Meng de dooier van het ei met de sinaasappelrasp en room.
Kneed de boter met suiker en de kruiden door elkaar. Zeef de bloem met het bakpoeder en zuiveringszout en voeg toe aan het botermengsel samen met het roommengsel tot een mooi egaal deeg. Pak in plasticfolie en laat ca 1 uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 180 °C (hete lucht). Meng het amandelspijs met het ei. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak wat groter uit dan de bakvorm (ca. ½ cm dik). Leg de plak deeg in de vorm en snijd het overtollig deeg weg. Verdeel vervolgens het amandelspijs gelijkmatig over het deeg in de vorm. Rol nu het overige deeg uit. Leg het over het amandelspijs, snijd overtollig deeg weg en druk de randen aan.
Besmeer het deeg nu met melk, bestrooi met amandelschaafsel. 
Bak de gevulde speculaas in ca. 45 min. bruin en gaar. Laat afkoelen alvorens te snijden in vierkantjes

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...