13 november 2017

Basis recept voor brood

De ingrediƫnten liever niet kopen in de supermarkt, probeer het bij een molen of een natuurwinkel

Bruinbrood
500 gram tarwemeel
250 gram bloem
450 gram water (handwarm)
ongeveer 11 gram gedroogde gist ( 1 eetlepel)
1/2 tot 3/4 eetlepel bakkerszout of Jozo-zout (10 tot 12 gram)
scheutje zonnebloemolie
broodvorm van ongeveer 30 cm

Voor witbrood neem je 750 gram bloem, voor een variatie kan je ipv 250 gram bloem een 13 granenmix nemen.

Kneden
Meng het meel met de bloem en de gist in de standmixer of doe het met de hand. Daarna het zout erover strooien (niet tegelijk met de gist want dat zorgt ervoor dat de gist niet voldoende werkt) Voeg dan het water toe en meng dit. Daarna zo'n 20 minuten kneden.




Voorrijs
Vet een kom licht in en doe hier het deeg in, dek af met een theedoek of plastic folie. Ongeveer een halfuur tot het een stuk in volume is toegenomen.


Doorslaan en vormen
Het deeg met de hand heel goed doorkneden (lucht eruit slaan) Vorm het tot een bol en laat dit even rusten. Vet het broodblik ondertussen in en vorm het brood op het blikformaat. Je kan er voor de variatie ook zaden op doen. Doe dit door met een natte hand het deeg te bestrijken en dan het zaad erover te strooien.


Narijs
Het deeg is klaar als het deegvolume is verdubbeld. Soms al na een halfuur, soms ook meer dan een uur. Kijk niet naar de klok !!
Verwarm de heteluchtoven op 200 graden. Het brood is na ongeveer 45 minuten klaar. Brood wat gaar is klinkt hol als je erop klikt.



Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...