12 oktober 2017

Pannacotta Licor 43 Orochata


100 ml Licor 43 Orochata
320 ml slagroom
110 gram suiker
500 ml yoghurt
4 blaadjes gelatine
1 mango

Bereiding : Week de gelatine blaadjes in een kom met koud water tussen de 5 en 10 minuten. Doe de slagroom, de suiker en de Licor 43 Orochata in een steelpannetje en verwarm dit. Roer totdat de suiker is opgelost. Het is belangrijk dat het niet gaat koken. Knijp de gelatine goed uit en los dit op in het slagroom mengsel. Roer vervolgens de yoghurt erdoor en zorg dat het goed gemengd is.
Schenk het in de gewenste vormpjes. Dek af met plastic folie en zet in de ijskast voor minimaal 4 uur, idealiter een hele nacht.

Top af met Mango stukjes en eventueel nog extra Licor 43 Orochata.

Variatie hierop met mange-cremeux en praliner
**********************************

Mango cremeux
2 bladen gelatine
270 gram mangopuree
2 eieren
30 gram boter
90 gram fijne suiker
Bereiding : week de gelatine in ruim water minimaal 10 minuten. Zet een au-bain-marie badje klaar. Verwarm de mangopuree tot 90 graden
Klop de eieren en suiker tot alles lichtgeel is. Doe de puree erbij en klop met een kunststof spatel tot 87 graden au-bain-marie
Afkoelen tot 81 graden en voeg de uitgeknepen gelatine toe. Roeren op een ijsbadje tot 50 graden, daarna de boter erbij.
Doe dit in een spuitzak en bewaar tot serveren in de koeling.

Praliner
100 gram gepelde blanke amandelen
100 gram gepelde blanke hazelnoten
250 gram suiker
2 eetlepels honing
50 ml water
Bereiding : Verwarm de oven tot 180 graden. Rooster de noten op een bakplaat ongeveer 10 minuten tot ze licht gekleurd zijn.
Maak ondertussen de karamel en smelt daarvoor  de suiker met de honing. Alleen even roeren om de suiker en honing te vermengen, daarna niet meer. Je kan de pan wel even heen en weer bewegen. Als alles is gesmolten (de siroop is dan helder) inkoken tot de gewenste kleur. Dat is ongeveer tussen de 160 en 175 graden of als het amberkleurig is.
De pan even heel kort in een laagje koud water houden om het proces te stoppen.
Roer de noten door de karamel en spreid het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat of een marmeren werkblad. Laten afkoelen.

Rol met een deegroller over de karamel tot deze in stukken breekt en blijf rollen tot de gewenste fijnheid. Maak fijne praliner in een keukenmachine.

Presenteer op een vierkant bord de praliner in een dikke streep, hierop de panna cotta en de mango-cremeux in een smeur ernaast met hierop stukjes mango.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...