12 november 2016

Kookclub editie 46 - Egypte - Coby




Warak einab
1 pot wijnbladeren, 1 ui gesnipperd, 2 tenen knoflook gesnipperd, 2 ons gehakt, 4 eetlepels tomatenpuree, halve theelepel komijn, sap van 1 citroen en 1 ons gekookte rijst
Bereiding : Roerbak de ui en knoflook drie minuten; doe het gehakt erbij en roerbak nog vijf minuten. Voeg nu 2 eetlepels tomatenpuree toe, de rijst, de komijn en peper en zout naar smaak en meng dit goed; maak kleine hoopjes van dit mengsel. Leg op ieder wijnblad een hoopje en rol de bladeren op tot rolletjes. Meng de overgebleven tomatenpuree met de citroensap en 2 deciliter water en breng dit aan de kook. Leg de rolletjes erin en stoof ze een kwartier


Bij dit voorgerecht Arabisch brood of pitabroodjes serveren en Baba ghanouj



Baba ghanouj
1 grote aubergine, 2 teentjes knoflook gesnipperd, 1 kleingesneden tomaat, 6 eetlepels tahin, 4 eetlepels olijfolie, halve theelepel paprikapoeder, 2 eetlepels citroensap, handje koriander geknipt en een halve theelepel zout
Bereiding : Rooster de aubergine in de oven op 225 graden tot de buitenkant zwart is (10-15 minuten). Pel de aubergine en pureer het binnenste samen met de andere ingrediënten.

Bamia
500 gram lamsvlees in blokjes
3 tomaten , gepeld en in stukjes
1 gesnipperde ui
250 gram okra of groene paprika, in reepjes
250 gram courgette in plakjes
3 eetlepels tomatenpuree
theelepel komijn
Bereiding : Roerbak het lamsvlees tot het aan alle kanten bruin is. Voeg de ui toe en roerbak nog 3 minuten. Roer de tomaten erdoor, de tomatenpuree, komijn en peper en zout naar smaak en 4 deciliter water. Schep het mengsel in een ovenschaal en bak het anderhalf uur op 160 graden. Roerbak intussen de okra en courgette en voeg ze toe aan het vleesmengsel. Bak de schotel nog eens 40 minuten.

Kip Kishk
400 gram kipfilet, 2 dl yoghurt, 2 dl melk, 6 eetlepels bloem, 1 gesnipperde ui en 2 teentjes knoflook gesnipperd
Bereiding : Breng een halve liter water aan de kook met de knoflook en peper en zout. Leg de kipfilet erin, doe een deksel op de pan en draai het vuur uit. Laat de kip zo een half uur staan. Neem de kip uit het water, bewaar 2 deciliter van het water en meng dit met de yoghurt, melk en bloem; klop dat goed door elkaar en breng het aan de kook, goed roerend. Laat het 2 minuten zachtjes doorkoken. Fruit de ui en roer de helft door het yoghurtmengsel. Snijd de kip in grote stukken en doe die ook bij het yoghurt mengsel. Schep de kip in een schaal en strooi de rest van de uitjes erover.


Koshari
200 gram bruine linzen 2 uur geweekt, 150 gram macaroni, 150 gram rijst, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook gesnipperd, 1 rode peper gesnipperd, 3 tomaten gepeld en in stukjes en 1 eetlepel tomatenpuree
Bereiding : Kook de linzen in ongeveer 45 minuten. Kook de macaroni en de rijst. Alles moet dezelfde tijd klaar zijn. Fruit ondertussen de ui met de knoflook en de peper een kwartiertje op een heel zacht vuur. Doe de tomaten erbij, de tomatenpuree en 2 dl water. Laat het een kwartiertje stoven. Doe de linzen, macaroni en rijst bij elkaar in een schaal en schep de tomatensaus erover.


Gevulde tomaat
4 grote vleestomaten, 1 gesnipperde ui, 2 teentjes knoflook gesnipperd, half bosje koriander fijngehakt, 1 rode peper gesnipperd en 1 eetlepel citroensap
Bereiding : Snijd de kapjes van de tomaten en hol ze uit met behulp van een theelepel. Roerbak de ui, knoflook en peper 5 minuten. Roer de koriander erdoor en vul de tomaten met dit mengsel. Besprenkel met citroensap.

Komkommer-feta-salade
1 komkommer in dunne plakjes, 100 gram feta in blokjes, 2 uien gesnipperd, handje munt gehakt, 4 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels citroensap
Bereiding : Klop voor de dressing de olijfolie, citroensap en peper en zout naar smaak door elkaar. Schep de komkommer en ui door elkaar en doe dit mengsel in een saladeschaal. Leg de feta erop en schenk de dressing erover. Bestrooi met munt.


Om ali
200 gram bladerdeeg, 6 dl melk, theelepel kaneel, 50 gram rozijnen, 50 gram gedroogde abrikozen in stukjes, 50 gram amandelen gehakt, 50 gram suiker en
50 gram boter
Bereiding : Rol het bladerdeeg uit, leg het in een ingevette braadslee en bak dit in een voorverwarmde oven op 200 graden tot het goudbruin is. Laat het afkoelen en breek het in stukjes. Meng het met de rozijnen, abrikozen, amandelen en kaneel en schep dit in een ovenschaal. Breng de melk aan de kook en los de suiker en boter hierin op. Giet dit over het bladerdeegmengsel. Bak het 15 minuten op 210 graden.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...