21 augustus 2016

Kookclub editie 45 - Oostenrijk - Nel





Welkomstdrankje : Aperol Spritz


200 ml Aperol, 250 ml prosecco (zo koud mogelijk), 250 ml bruisend mineraalwater (zo koud mogelijk) en 1 sinaasappel
Verdeel de Aperol, prosecco en het water over de glazen. Boen de sinaasappel schoon, snijd in plakjes en verdeel over de glazen. Serveer direct.

Dit drankje is ontstaan tijdens de bezetting in de 18e eeuw van Zuid Italië door Oostenrijkse soldaten die de wijn maar niks vonden in Italië. Door de tijd heen zijn er diverse aanpassingen gedaan (zoals prosecco i.p.v. witte wijn)

Wiener Goulashsuppe   (Weense goulashsoep)


2 grote uien, 200 gram doorregen spek, 2 eetlepels botervet, 1 teen knoflook, pond mager rundvlees, 1 eetlepel bloem, 1 eetlepel milde paprikapoeder, 1 eetlepel scherp paprikapoeder, 1 snuf gemalen karwij, 1 theelepel (gedroogde) majoraan
1 eetlepel tomatenpuree, 1 liter runderbouillon, 2 rode paprika’s, 3 - 4 aardappelen,
zout en peper 
Bereiding : Snijd de uien zeer fijn en snij het spek in blokjes. Verhit het botervet in een soeppan en laat daarin de uien samen met het spek rustig bakken. Ondertussen snij je het rundvlees in blokjes. Als de uien glazig worden gaat de gehakte teen knoflook erbij. Zet nu het vuur hoog en bak de blokjes rundvlees snel en krachtig rondom aan. Bestuif het ondertussen met de eetlepel bloem. Haal nu de pan van het vuur en roer er de twee soorten paprikapoeder door. De tomatenpuree, het karwijzaad en de majoraan mogen er ook bij. Giet er een liter runderbouillon bij (als je denkt dat je niet genoeg soep hebt dan doe je er gewoon wat meer in), breng de goulashsoep weer aan de kook en laat het allemaal op een heel zacht vuurtje gaar worden. Het zou zomaar eens 1½ uur kunnen duren voordat het vlees zacht is. Snijd de paprika’s en de aardappelen in blokjes. Die gaan na ongeveer een uurtje erbij. Nog een half uurtje laten pruttelen tot het vlees lekker zacht is en nog eventjes afproeven op zout en peper.  Serveer er kaiserbroodjes bij .  

Wiener Backhendlsalat  (Weense kipsalade )
3 kipfilets (400 gram), zout en peper, citroensap, bloem, 1 ei, paneermeel, olie, 200 gram veldsla (of andere groene sla), 8 kerstomaatjes, 2 eetlepels gehakte peterselie, 1 citroen, 2 eetlepels wijnazijn, 4 eetlepels arachideolie, poedersuiker, 1 theelepel, mosterd en gedroogde dragon 
Bereiding : De vinaigrette, los daarvoor een snuf zout op in de wijnazijn en meng het met een snuf poedersuiker, een theelepel mosterd, een vingergreep dragon en de olie. Verhit een flinke laag olie in een koekenpan. Snij de kipfilet in repen van een flinke vinger dik. Kruid ze met citroensap, zout en peper. Haal ze achtereenvolgens door de bloem, het losgeklopte ei en het paneermeel. Laat de kipfilets in het hete vet glijden en al zwemmend mooi goudbruin bakken. Was en droog de veldsla, doe ze in een kom en meng het met de vinaigrette. Verdeel de sla over vier borden en leg er hier en daar een doormidden gesneden tomaatje tussen. Bovenop de sla leg je de hete stukken kipfilet. De gehakte peterselie strooi je over de kip, de citroen snij je in partjes en leg je er naast. Zet de kipsalade meteen op tafel.  



Eierkren  (Eieren met mierikswortel)


6 eieren, mierikswortel (uit een potje naar smaak), zout en peper en 1 beker crème fraîche 
Bereiding : Kook de eieren 10 minuten hard, laat ze schrikken onder koud water en pel ze. Snijd de eieren in dunne schijfjes en leg ze in een ondiepe schaal. 
Meng in een kommetje de mierikswortel, zure room, de azijn, de olie, een snuf zout en wat peper. Doe niet teveel mierikswortel tegelijk, eerst proeven en dan eventueel nog wat erbij. Schep het mengsel over de eieren. Laat de eierkren een uurtje trekken. 

Käsespätzle (gegratineerde macaroni/kaas/spek schotel)


500 gr spätzle of elleboogjes macaroni, 
250 gr mager rookspek in reepjes, 3 grote uien, 200 gr geraspte gruyère kaas (of belegen kaas) en 1 eetlepel olie
Bereiding : Kook de macaroni volgens de gebruiksaanwijzing op het pak beetgaar. Snipper de uien en bak deze lichtbruin in de olie. Bak de spekreepjes knapperig.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vermeng de goed uitgelekte beetgare spätzle of macaroni met de uitgebakken uien, spek en het grootste deel van de geraspte kaas. Doe dit in een ovenschaal. Bestrooi met de rest van de kaas en bak alles ± 20 minuten in de voorverwarmde oven tot er een lichtbruin korstje op zit.

Erdäpfelsalat  (Aardappelsalade) 


1 kg vastkokende aardappelen, 
1 grote rode ui, 2 dl. groentebouillon, olie, witte wijnazijn, peterselie en bieslook van elk een half bosje en peper en zout 
Bereiding : Snij de ui in fijne ringen en bak ze glazig in een beetje olie. Giet er de bouillon bij en laat het tot een kwart inkoken.  Kook de aardappels gaar, laat ze een beetje afkoelen en pel ze. Snij ze in niet te dunne plakken, kruid ze met peper en zout. Klop 4 eetlepels olie en 4 eetlepels witte wijnazijn door elkaar en giet het samen met de hete, ingekookte bouillon over de aardappelen. Hak de peterselie fijn en strooi het erover. Meng alles voorzichtig door elkaar en laat het zeker 20 minuten trekken. Niet in de koelkast zetten.    

Sachertorte

Voor de cake : 
120 gram bittere chocolade, 120 gram zachte boter, 6 eieren, 40 gram poedersuiker, 160 gram suiker en 120 gram bloem
Voor de vulling en glazuur : 300 gram abrikozenconfiture, 450 gram suiker, 180 gram water, 375 gram bittere chocolade en slagroom
Bereiding : Hak de chocolade en smelt deze in ongeveer 2 minuten in de magnetron op 600W. Smelt de boter in 1 minuut op 600W. Splits de eieren en meng de eidooiers met de chocolade, boter en poedersuiker en mix dit met de staafmixer tot een gladde massa. Klop de eiwitten stijf, voeg de suiker in gedeelten toe en klop tot er stijve pieken ontstaan. Meng om en om gedeeltes eiwit en bloem door de chocolade en spatel dit goed door. Beleg de bodem van de ingevette springvorm van 22 cm met bakpapier en schenk het beslag in de vorm. Bak de cake ongeveer 55 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C onder- en bovenwarmte en laat afkoelen. Snijd de afgekoelde taart doormidden, bestrijk hem met de confiture en leg de taarthelften weer op elkaar. Verwarm de overige confiture en bestrijk de hele taart met behulp van een kwast. Breng voor het glazuur het water met de suiker aan de kook en voeg de chocolade toe. Kook het glazuur tot 110 °C en giet het door een zeef. Laat dit afkoelen tot zo’n 60 graden. Zet de taart op een rooster en schenk het glazuur erover, zodat de hele cake bedekt is. 

Serveren met een flinke dot slagroom en een espresso.

Geen opmerkingen:

Teriyaki zalm uit de slowcooker

  2 rode uien, in dunne ringen 1 paprika naar keuze, in reepjes 1 paksoi, gesneden, het groen apart zetten 100 g kastanje-champignons, in p...